Sub aspect astrologic, Luna reprezinta depozitul subconstient al memoriei personale, de care devenim constienti prin emotii si sentimente. Luna guvereaza sufletul emotional. Lilith este in legatura cu fenomenele instinctuale ascunse, ea fiind un vehicul de transmitere pentru revelare/trezire intr-un mod impersonal. Luna personalizeaza, Lilith depersonalizeaza. Luna poate fi corelata cu activitatea exoterica a subconstientului, care invadeaza constientul prin memoria personala si reactiile emotionale instinctive, in timp de Lilith pare a actiona la un nivel ezoteric. Acolo unde exista Lilith, exista fascinatie. Ea depersonalizeaza. In timp ce Luna descrie nevoile emotionale ale sinelui, Lilith descrie nevoile impersonale ale sinelui social-colectiv. Casa in care se gaseste arata domeniul de viata unde nativul trebuie sa-si depaseasca asteptarile naive sau copilaresti. Acolo unde se gaseste, exista ceva ascuns (umbra) in personalitate, acolo se gasesc lucrurile despre care nu suntem nici noi insine siguri. In casa in care se gaseste, suntem fortati sa ne depasim dependentele emotionale.

Prin pozitia in semn si casa in harta natala, Lilith indica unde, prin ce si prin cine se manifesta obiectivitatea emotionala sau lipsa acesteia. Intr-adevar influenta acesteia este de natura blocanta, frustranta, insa acest lucru este valabil numai cand motivatia personala este grosiera si egoista. Insa tot Lilith are un efect incredibil la nivel intelectual sau vocational cand opereaza pe nivelul cel mai inalt si impersonal, fiind un adevarat stimul mental, mai ales cand se gaseste in aspect cu Saturn sau Uranus. Un flux de energie intelectuala, creativa sau estetica este eliberat atunci cand motivatia semnului unde se gaseste Lilith este activata in conformitate cu o abordare realista si impersonala. Pentru fiinta obiectiva din punct de vedere emotional, detasata, Lilith este o adevarata binecuvantare in ceea ce priveste eliberarea talentului personal aflat in corelare cu casa in care se gaseste si in maniera specifica semnului. Lilith, ale carei actiuni sunt chiar opuse celor ale Lunii, nefiind reflectiva (nu reflecta lumina) si actionand pe un plan evident psihologic, pare a avea de-a face cu orientarea sociala a nativului, vocatia, interesele sale universale, subiecte de mare obiectivitate. Si Luna si Lilith actioneaza la nivel instinctual, insa Lilith este mult mai „apasata”, o face mai cu forta.

Odata eliberata, Lilith are tendinta de a fi extrema (dar nu ca Pluto), atat in efectele pozitive, cat si in cele negative. Nu exita jumatati de masura. Ea ridica valul care separa lumea cunoscuta de cea necunoscuta, interioara, si pune nativul sa priveasca realitatea de pe nivelul sau personal. Cand fricile lui Lilith sunt revelate si acceptate, pozitia ei in harta devine cheia de bolta a unei inalte intelegeri spirituale, deschizand cutia Pandorei pentru creativitatatea nativului. Singura modalitate de integrare a lui Lilith este aceea a depersonalizarii, ceea ce activeaza resorturile ei de elevare. Cat timp ne va lipsi detasarea necesara, Lilith va actiona pe nivelul grosier, aducand blocaje, frustrari si frica si ne va forta sa negam domeniul reprezentat de casa in care se gaseste. Lilith arata domeniul in care trebuie sa acceptam sau chiar sa demonstram responsabilitatea noastra in actiuni sau reactii pentru a atinge maturarea. La fel ca si Saturn, Lilith nu manifesta mila pentru slabiciunile noastre; la fel ca si Saturn, Lilith isi indreapta atentia catre disciplinarea nativului. Lilith are o mare afinitate cu Saturn; amandoi reprezinta circumstante disciplinante care forteaza la atitudini realiste, Lilith pe plan emotional, si Saturn pe plan material. La fel ca si Uranus, Lilith elibereaza si completeaza procesul individuatiei, insa numai cand se atinge nivelul necesar de detasare.
Lilith arata segmentul de viata unde individul este fortat sa aduca la lumina continuturi inconstiente, sa reveleze si sa-si accepte partea intunecata, irationala, materializata in partea dreapta a emisferei cerebrale. Din moment ce societatea insista pe gandirea logica asociata emisferei stangi a creierului, specializata pe concepte, emisfera dreapta are atasate multe conotatii negative si este asociata, in mod traditional, partii noastre irationale, intunecate. Segmentul din harta unde se gaseste Lilith reprezinta o adanca preocupare pt nativ, care se focalizeaza excesiv pe acel domeniu de viata si unde resimte, uneori, o greutate de nesuportat, desi exact in acel sector el are un talent major sau abilitati deosebite. Daca exista un aspect disonant la Lilith, nativul se vede pus in situatia de a actiona ilogic in relatie cu planeta aspectata. O mai atenta examinare va arata ca nativul isi reprima dorintele si motivatiile iar acestea ies la suprafata in asa fel incat nu mai pot fi evitate. Tranzitele lui Lilith tintesc catre demontarea rationalizarilor si pot clatina sau distruge sisteme de credinta construite pe ratiune. Acestea aduc adesea experientele durerii si ale pierderii. Ea are un rol important in pierderea sarcinilor, in avorturi, infertilitate, violenta, moarte, viol. Insa in contact cu Lilith putem avea si cele mai incredibile experiente initiatice, dar sa nu uitam ca acestea nu reprezinta evenimente relaxante si placute.

In harta unei femei, Lilith arata domeniul de viata in care femeia joaca un rol de putere. Lilith este puternica si ocupa o pozitie dominanta in harta femeilor puternice, dominatoare; pozitia ei arata unde zace puterea din femeia respectiva. Multe dintre aceste femei au relatii neconventionale. Intr-o harta natala Lilith este adesea asociata cu durerea si agonia care amintesc de mitul personajului: ea nu poate sa uite ca a fost pedepsita doar pentru ca a vrut sa ationeze liber si pe baza propriei vointe. Asta ne aduce in contact cu sentimente incontrolabile, dorinta de razbunare, laturi infricosatoare ale sexualitatii. Este ceea ce simte un copil care trebuie sa fie submisiv in fata parintilor si educatorilor sai, este ceea ce simte omul imobilizat de presiunea sociala.

In harta unei femei, intruparea ideala a lui Lilith o reprezinta femeia puternica, increzatoare in sine, care isi urmeaza instinctele in mod constient, care isi traieste perioada de menstruatie in mod constient, care detine controlul asupra fortei sale sexuale, care cunoaste si intelege ritmurile propriului corp. In trairea sexuala se poate impleti armonios cu partenerul si isi asuma un rol atat activ, cat si pasiv. Asocierea ei cu femei cu mentalitate prea traditionala sau barbati nesiguri duce la conflicte, de aceea trebuie sa-si gaseasca singura calea pentru a-si exprima plenar forta, atat in relatia de cuplu, cat si in relatia sa cu societatea.

In harta unui barbat Lilith arata tipul de femeie de care se teme cel mai mult si care il poate impinge cel mai mult dincolo de limitele sale, arata luptele pentru putere derulate in afara scenei si problemele nerezolvate pe care acesta le are cu femeile. Un Lilith proeminent in harta unui barbat va face ca acesta sa atraga femei puternice si frumoase. Atat pentru barbat, cat si pentru femeie, Lilith arata locul unde acestia au cele mai mari secrete si de asemenea tot Lilith arata ce mecanisme de aparare folosesc acestia pentru a-si ascunde ranile emotionale. Pentru barbat, o Luna Neagra armonioasa il va face pe acesta sa fie atras de si sa atraga femei puternice. A fi in preajma unor femei independente, sigure pe ele si puternice nu reprezinta o amenintare pentru el si poate sa se implice intr-o colaborare ca de la egal la egal cu partenera sa, sustinand si sprinjinindu-i acesteia initierea si trezirea adevaratei naturi interioare.

CASA in care se gaseste Lilith este locul in care nativul manifesta imaturitate si naivitate, avand asteptari care se opun bunei judecati si creaza distorsiune. Este locul in care o atitudine impersonala este de prima necesitate, locul in care trebuie sa invete sa depaseasca influentele controlante ale casei sau ale propriei naturi inferioare, unde este fortat de imprejutarile de viata sa se maturizeze emotional. Poate de aceea lui Lilith i-au fost asociate atatea influente negative, caci nu ne place sa lasam ursuletii de plus intr-un domeniu de viata sau altul pana nu ne arata Lilith (intr-un mod socant sau cel putin surprinzator) cat suntem de naivi, de fapt. Oriunde nativului ii lipseste capacitatea de a fi obiectiv despre sine, Luna Neagra va fi un factor erodant care il pune sa aplice principiile cele mai inalte, mentale si spirituale.

Pozitia ei in casa ne va arata locul unde individul se va intalni cu reflectiile propriului negativism, prin situatii sau persoane. La fel ca si Saturn, Lilith poate lovi si soca puternic nativul. Acolo unde Saturn disciplineaza intr-o noua ordine totala sau printr-o eradicare, ceea ce tine de viata concreta si de organizarea acesteia, Lilith o face asupra dorintelor noastre. Saturn actioneaza absolut, Lilith o face extrem. Totusi pentru nativul constient, trezit si decis sa-si primeasca mesajul, Lilith este o colosala sursa de inspiratie. Efectele ei negative se fac resimtite acolo unde traim aspectele grosiere. Daca Lilith este angulara sau proeminenta intr-o harta, ea da un aer fascinant individului, cumva asemanator efectului neptunian.

Personalitatile de tip Lilith au un acces direct la intuitia lor si sunt bine echipate cu excelente abilitati de seductie si manipulare, dar in acelasi timp au un acut simt al corectitudinii si cunosc instinctiv ceea ce este potrivit si ce nu. De cele mai multe ori sunt persoane foarte charismatice.

Luna Neagra reprezinta o parte a unui proces care ne transporta din moarte catre renastere, proces transformativ care reprezinta accesul la o sursa de putere si regenerare. In religiile lor de mistere, prin ritualurile lor initiatice, oamenii din vechime se conectau la aceasta sursa care afirma viata prin procesele succesive de nastere, crestere, moarte si regenerare. Omul din vechime era parte integranta a unui proces inteles si acceptat in ciclicitatea sa, spre deosebire de omul zilelor noastre, indepartat de sursa de cunoastere pe care o reprezinta traditiile misterioase ale Zeitei. Suntem depozitari ai unei intelepciuni ancestrale de care nu mai stim sa facem uz caci am fost programati prin educatie si mostenire culturala sa ne temem de necunoscut si de moarte, aceasta fiind inteleasa ca proces final si ireversibil. . Deoarece ne-am indepartat de cunoasterea organica a vietii si mortii, identificam in moarte o finalitate insurmontabila careia ne luptam totusi sa ii opunem rezistenta.

Omenirea insasi traverseaza o etapa asociata perioadei intunecate a Lunii si de aceea ne este mai necesar decat oricand sa intelegem principiul ciclicitatii, pentru a nu mai opune rezistenta in fata mortii ca etapa necesara in evolutie. Imaginea Zeitei incepe sa iasa la suprafata psihicului uman si sa fie valorificata prin intermediul preocuparilor tot mai evidente pentru dimensiunea inconstienta a universului psihic precum si pentru ideea mortii. Freud si Jung au adus puz bazele psihologiei care sondeaza adancimile umane spre intelegerea domeniului inconstientului iar cultura noastra abunda tot mai mult de informatii legate de moarte si de continuarea existentei dupa aceasta. Lumea zeilor si zeitelor a fost impinsa catre inconstient, ba chiar a devenit insusi inconstientul care priveste la noi prin intermediul imaginilor arhetipale. Intunecata Zeita, intrupata de imaginea lui Lilith, reprezinta finalul unui proces ciclic care a ajuns la maturare si se indreapta catre renastere. Procesul odata incheiat, fiinta se dezintegreaza si isi pierde forma apoi este distilata si imbibata intru o noua samanta care isi asteapta renasterea intr-un nou ciclu de existenta. Tot astfel putem si noi folosi beneficiile oricarei perioade intunecate din viata noastra, pentru a ne afunda in noi insine catre magicul depozit de cunoastere universala si a extrage de acolo sursa reinnoirii noastre. Trebuie sa invatam a accepta reintoarcerea la sursa prin experienta directa, care sa ne ajute sa percepem ciclicitatea vietii insesi dincolo de conceptele noastre mentale si de logica noastra sintetica. Este calea noastra catre comuniunea cu Universul. Intoarcerea acasa.